Хардуер: Какво да направим при проблем с принтера?

В това кратко ръководство ще се опитаме да ви дадем някои насоки за разрешаване на потенциални проблеми, възникнали при ползването на принтер.
Ако имате проблем с вашия принтер, пробвайте следните неща:

  • Проверете всички кабели дали са си на мястото. Ако трябва ги извадете от местата им и отново ги сложете; Понякога причината може да бъде в самите кабели. Възможно е някой от тях между компютъра и принтера да е прегънат/прищипан и външно да не си личи, че не работи, но точно това да е проблемът;
  • Проверете, ако принтерът е мастиленоструен, дали мастилото е свършило. Някои принтери имат софтуер, който ни казва това, и ни предупреждава, когато мастилото скоро ще свърши;
  • Ако принтерът ползва други консумативи (ако не е мастиленоструен), проверете дали трябва да се снабди с нови такива;
  • Много често принтерът се задръства с листа при принтиране и работата му спира. Моля, уверете се, че всичко е наред с хартията.
  • Можете ли да прецените дали принтерът се включва изобщо? Има ли бутон, който натискате всеки път при включването му или всичко става автоматично? Има ли светлинни диоди някъде по него (LEDs) и те какво правят: светят постоянно или мигат. С каква светлина са? Червена или зелена? Какво е показано като символ точно до тях, за да може да се ориентирате за какво се отнасят те; Ако имате под ръка диск с инструкции за своя принтер, не се колебайте да ги погледнете за допълнителна информация. Ако нямате диск или не можете да го намерите, добра идея е да потърсите инструкции за същия модел и марка принтер в Интернет;
  • Ако отидете в Контрол панел и оттам в Принтери и Факсове, виждате ли името на своя принтер. Възможно е по някаква причина той да се е деинсталирал. В такъв случай опитайте се да го инсталирате пак. Ако и това не реши проблемът?!
  • Опитайте да тествате принтера – отидете в Контрол панел, изберете Принтери и Факсове. Кликнете с десен бутон върху вашия принтер и изберете Print A Test Page ако е налична опцията в менюто. Потърсете също и опцията Set as Default Printer в същото меню, ако липсва, в останалите и я маркирайте.
  • Понякога внезапното прекъсване на електричеството също може да е причина принтерът да не работи. Извадете касетите с мастилото (при мастиленоструен принтер), изключете устройството, включете го и сложете касетите. Има вероятност това да реши проблема.
  • Може би една от последните причини е програмата, от която се опитвате да принтирате. Ако това е например Word, може той да има проблем с принтирането. Често се случва. Опитайте да принтирате нещо от друга програма и вижте дали резултатът ще е същия?!
  • Причината е възможно да се установи, ако си спомните дали вие или някой друг е правил нещо скоро на компютъра. Инсталиране или деинсталиране на програми, модули, пачове; добавяне на нови периферни устройства, друг хардуер; Ако да – моля, уточнете точно кои като имена и версии. Ако се съмнявате, напишете всичко, което сте инсталирали/деинсталирали, независимо дали очевидно има връзка с проблема или не.

Автори: Огнян Рангелов и Георги Живанкин
Дата: 26 Август 2007

Прикачен файлГолемина
Свали като текстов файл!3.13 КB

Warning: Table './bezmishka/watchdog' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '%message in %file on line %line.', 'a:4:{s:6:\"%error\";s:12:\"user warning\";s:8:\"%message\";s:414:\"Table './bezmishka/accesslog' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values('Хардуер: Какво да направим при проблем с принтера?', 'node/106', '', '54.197.177.171', 0, '6zCZz5xTbgO-D6gebmdwE1', 115, 1490793357)\";s:5:\"%file\";s:66:\"/home/bezmishka/bezmishka.org/modules/statistics/statistics.module\";s:5:\"%line\";i:63;}', in /home/bezmishka/bezmishka.org/includes/database.mysql.inc on line 135